Обява

Свий
Няма добавени обяви.

"Чукане" при Субару Импреза`95

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• "Чукане" при Субару Импреза`95

Здравейте!
    Пускам темата и тук, след като, в СУБАРУ форума не намерих отговор. Та, имам нужда от съвет. От 5 години карам Импреза`95г. 1,8 Пирш модификация/заводски повдигната с около 3-4см/. Много съм доволен от колата и като возия, и като проходимост. Още като я купих я обух с малко по-големи гуми от това което пише, а именно с 185/70/14 вместо с 175/70/14. Движи се добре, до това лято, когато започнаха да ми свирят гумите по завоите, повече отколкото преди. И преди прискърцваха, но сега направо си свирят, особено на обратен завой. След това се появи шум като от "чукане" на каре, някъде в краката ми. Шумът се проявява когато ускорявам, тоест товаря трансмисията. Няма значение дали завивам или не, демек изключвам външно каре. Свалихме и разглобихме вътрешните карета - изглеждат читави. Разменихме местата ляво-дясно, ефект няма. Върти ми се една мисъл в главата: - ами ако е спекла виско муфата на междинният диференциал? Това ще доведе до частичното му блокиране и в комбинация с големите гуми товари предният диференциал. Това пък е довело до износване, пък то до така нареченото "чукане". Интересното също е, че като позагрее колата чукането почти изчезва. И, срам на срам, ще си призная, че никога не съм сменял масло на скорости и дифове. При трима майстори ходих - вдигат рамене. Те като чуят Субаро, по принцип, така си правят де повечето тук...., ама нейсе. Та се чудя какво да правя, да сменя маслото и туря добавка ли, или да търся някой, който се наема да отвори скоростите и дифовете. Да я карам, при Митака в София ли.....? И все пак не мисля да наливам много пари в кола дето струва вече 2+к. Пък, не ми се ще и да следвам съвета на едниният от майсторите - "Карай, така докато се строши, после ще го мислим." Щото послето може и да е "продава за части". Аз, ако знам, че така ще ме изкара още 20тина хил., на мен това ми е пробега за две-три години, до тогава ръждата ще е решила въпроса ми и ще я пратя в "заслужена пенсия", ама, знам ли?
    Последно редактирано от kalio_kkk; 18-11-12, 13:20. Причина: правописна грешка
    Nisan Patrol`92, GR, RD28T дълга база

От: "Чукане" при Субаро Импреза`95

Междинният диференциал можеш да го изпържиш,ако гумите не са еднакви даже и износване с разлика по-голяма от 2мм.е от значение,, или ако правиш врътки с ръчната спирачка.Не че не може и по други начини,ама това е най-често срещано.Странно,че не са могли да ти помогнат в Субару форума,ама...
    Съмненията около средният диференциал мисля,че са основателни,ама дано да не,че тез 2000(ако съм разбрал правилно) дет си ги дал няма да те оправят!
    Моят съвет е -Митака!Само там не са плашат като кажеш "СУБАРУ"

СУБАРУ а не Субаро поправи се ,че някой може да те вземе за безграмотен!
    Туй последното е приятелски съвет,с който не целя да те обидя!Можеш изобщо да не му обръщаш внимание!

Поздрави и късмет!
    Тука трябваше да стои една умност, ама по-насетне ще спиша някоя.

Коментар

Въй, резил, в поста го поправих, ама в заглавието нямам достъп. Моля за помощ Модератор, ако може да го оправи! Че то, да си прецакаш колата от глупост си е резил, ма па чак да объркаш марката.....
      Колкото, до 2-те хилки, не съм ги дал, ами казвам че за толкова може вече човек да си купи кошница като моята от Мобилето. Тъй, че да се правят скъпи ремонти просто няма смисъл. Ако е диф или скорости, ще търся втора употреба, най вероятно.

Коментар

Явно не си чел достатъчно в другия форум. Сменяй маслата по етапно да установиш къде е проблема. Даже имаше подобна тема с шум в диференциала - оказа се че няма масло. Ако е спекло виското най добре се усеща при остри завой на заден ход. Колата ще тресе и подскача. Трансмисията на Субару е доста здрава. Виждал съм 17" гума при старт от място да превърти спрямо джантата.
        ВАЗ 2102 СС пакет проект 4х4
        Е250 1998-продаден
        Субару Пустош

Коментар

От: "Чукане" при Субару Импреза`95

Гумите не са кой знае колко по-големи. Аз имах такава Импреса , която си беше по дефолт с гуми 185/70 14-ки, после и сложих 195/60 15-ки, и 195/65 15-ки и нямаше грижи. Общо към 60 000 км я крарах, половината от които с по-големите гуми, а последните 10 000 и вдигната с фланци още три сантиметра. Както е казал колегата по-горе - ако беше от виското, при остър завой задницата ти трябва да подскача и тресе. Така, както го описваш наистина звучи като каре. Може би трябва да пробваш с друго каре - да не е от твоите. Свиренето на гумите може да е от износване. Но най добре наистина да започнеш със смяна на маслата.

Коментар

А има ли изобщо масла?
            "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

Колеги, пак съм доникъде с моите болежки по Импресата. От Субару форума за съжаление, не получих бог знае какви съвети. http://www.subaruclubbg.com/forum/vi...hp?f=6&t=12728
              Препечатвам въпросите ми от другият форум за да не се рови който иска да помага:

"Хайде пак с молба за акъл.
              Импрезката вече трака като ярмомелка милата. Кагато ускорявам на 2-ра се чува ясно и силно так-так-так с честота в зависимост от скоростта. Когато поддържам постоянна скорост звука изчезва. Когато използвам двигателя за спирачка за да убия инерцията звука се чува със същата честота по-силно, но по-тъпо, нещо като туп-туп-туп. Единствената зависимост, която установих е, че когато отпред кача едър пасажер, звука почти изчезва. Това не веднъж ми игра лоша шега с майсторите. Кача майстор - не тропа. После ми дойде на ум, че като се натовари колата се изправя ъгъла на полуоските и те стават почти хоризонтални и тогава не тропа. Тази идея ме накара да се усъмня във вътрешните карета. Свалихме ги, разглобихме ги измихме ги - нищо, изглеждат нормално. След като ги натъпкахме с грес ни дойде на ум да сменим лявото с дясното каре. Речено сторено. Но ефект няма никакъв. Пак си тропа. Би трябвало да работят другояче при размяната, дори да имат износени легла на съчмите.
              После проверих маслото в скоростната кутия. Нали междуосевия и предният диференциал са в същият блок. Бистро е като сълза и не го смених. Ходих и при майстор на скоростни кутии, който освен, че категорично отказа да отваря кутията, ми каза че до сега не е чувал скоростна кутия да трака. Да хърка, да ромоли, да вие да, но да трака -не. Тоест не е тя, според него.
              И в крайна сметка след консултации с още 3-ма майстори с добро име, всички не директно но по смисъл ми казаха: "Карай така докато се строши". Да де, ама като се строши някъде по нощите в сняг и виелица по пътищата, а в колата деца и паникьосана жена, нещо не ме устройва. Хич. Да сменявам наред карета и скоростни кутии, пак не ме устройва. Да я продам за без пари в това състояние също."

"Колеги, има и още нещо, което мисля че, има връзка с чаткането от каретата. При ниска скорост когато когато колата преодолява неравности така че да се накланя в страни се чува лупкане като от разбит шарнир. Да ама и шарнирите и биалетите и амортисьорите са ми в ред. В същото време когато минавам през легнал полицай или дупка не хлопа. Аз си мисля, че полуоската се движи в карето и от там е и хлопането, за което пиша сега, и четкането за което писах по горе. А, има ли логика?
              "
              Последно редактирано от kalio_kkk; 20-10-13, 22:54. Причина: допълване

Коментар

А пробва ли да огледаш закрепването на пластмасите отдолу - да не трие и потропва в ритъм някоя разхлабена /примерно от твоята страна/!?

Коментар

Re: "Чукане" при Субару Импреза`95

Прилича на вътрешно каре, ако е от виското ще подскача в завой, провери ли си е реглажа на предницата ??? Не мен леко ми протропва от износени накриво гуми - преди да си направя реглаж.

Коментар

От: Re: "Чукане" при Субару Импреза`95

Отговарям подред.
                    Пластмаси отдолу мойта кочина няма, понеже е произведена през далечната 93-та година. Въобще тропането не е пласмасово а като на метал в метал, но тъпо.
                    Предницата е проверена преди месец, гумите са редовни. И на мен ми мяза на вътрешно каре, но чудното е защо като го видях разглобено, нищо му нямаше, поне визуално. И какво може да накара вътрешно каре да сдаде багажа, като никой не се е оплаквал от такова нещо на тази кола.

Коментар

Една идея - Защо не провериш тампоните на мотора??
                      Може да Ви се стори смешно, но имах подобен проблем с Фиат Темпра - същото чукане при тръгване. То не беха майстори не бяха лагери , амортисьори ... какво се оказа - Преден тампон на мотора - при потегляне мотора върви назад и опира в стената .. опира една тръба към коша ... протрива ватената противопожарна стена и започва да чука метал в метал. От там се получаваше такова тракане !!! като главина, амортисьор - по купето се предава навсякъде и честито ... Установихме го като приятел седна на коша при отворен капак .. и видя прекаленото движение на мотора назад - после видяхме и къде е трила тръбата към коша.
                      При теб не зная боксера накъде може да мърда .. може и странично ... но така като го описваш ... Тампона беше здрав - просто беше омекнал много и даваше голям ход на мотора назад.

Дано съм бил полезен

Коментар

Вътрешно каре с гледане не се проверява,трябва си да го опипаш отвътре за износвания. Внимателно.
                        Калин Владов,09РСПБЗН

Коментар

kalio_kkk, оправи ли каляската ?

Коментар

Вземи от някоя морга две полуоски втора ръка и пробвай чрез подмяна една по една ! Ако пак щрака, най-вероятно е преден диференциал.
                            0899 шест5313нула
                            За всекиго по нещо

Коментар

Оф, не съм оправил нищо че нямам време. Карам я така, тракаща като ярмомелка Но ще направя както ме съветва Сондата. Предложиха ми две полуоски барабар с вътрешните и външните карета за стотина лева и ще взема да видя дали ще стане.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 190,092 в 13:50 на 21-08-26.

Зареждам...
                              X